ELASTOGRAFIA (SONOELASTOGRAFIA)

Elastografia sau sonoelastografia este cea mai noua metoda folosita in investigatii imagistice pentru afectiuni ale sanului, tiroidei, prostatei, ficatului si sistemului vascular.
Elastografia studiaza elasticitatea tesuturilor din jurul unei leziuni cu aplicatie majora in diferentierea benign (necanceros) / malign (canceros). Leziunile benigne imping dar nu invadeaza structurile din jur, acestea ramanand cu elasticitate normala, spre deosebire de leziunile maligne dure, care infiltreaza si rigidizeaza structurile vecine, aceasta diferenta fiind obiectivata in modul elastografic prin cresterea ariei de proiectie a leziunilor maligne, corespunzator infiltrarii tesuturilor din jur.

Elastografia hepatica in timp real este o metoda superioara Fibroscanului care evalueaza gradul de fibroza in hepatitele cronice.

Elastografia mamara (altfel denumita sonoelastografia mamara) ofera informatii in plus fata de rezultatele obtinute prin ecografie sau mamografie. Daca prin ecografie si mamografie descoperim noduli sau alte modificari la nivelul sanilor, prin sonoelastografie putem sa le caracterizam suplimentar si astfel sa diferentiem leziunile maligne de cele benigne. Aceasta procedura are scopul de a analiza nodulii mamari, ducand fie la evitarea unei interventii chirurgicale inutile, fie, dimpotriva, la un diagnostic corect si precis, in urma caruia se va decide interventia potrivita.

Sonoelastografia mamara consta in aplicarea unei compresii dozate si ofera informatii suplimentare unei formatiuni mamare in urma masurarii duritatii/ elasticitatii unei leziuni comparativ cu tesutul mamar adiacent sanatos, asftel incit va determina raspunsuri diferite ale nodulilor mamari: formatiunile tumorale maligne (cancerele mamare) sunt in general dure, rigide si deplasarea lor va fi minima, pe cand nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi si se deplaseaza mai mult.

Ecografia mamara cu elastografie sunt proceduri care nu prezinta efecte secundare, nu provoaca durere si examineaza in timp real zonele de interes. Rezultatul este obtinut pe loc, durata examinarii fiind de 20-30 minute. Prin utilizarea sonoelastografiei se poate reduce numarul biopsiilor mamare. Poate fi repetata frecvent, deoarece nu iradiaza sanul. Din acelasi motiv, elastografia mamara, ca si ecografia mamara, poate fi efectuata si femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.

Elastografia de glanda tiroida (sonoelastografia tiroidiana) este o metoda recenta de diagnostic, non-invaziva, neiradianta, ce are la baza diferentele intre proprietatile mecanice ale tesuturilor. Se poate realiza doar cu echipament ecografic de ultima generatie si analizeaza transmiterea si receptia ultrasunetelor reflectate de tesuturi, rezultand o imagine specifica: elastograma.

Sonoelastografia glanda tiroida reprezinta o noua tehnica ecografica prin care se poate masura calitativ si cantitativ elasticitatea tumorilor la nivelul glandei tiroide. Elasticitatea tumorilor canceroase este redusa fata de cea a tumorilor necanceroase, astfel ca metoda poate diferentia, cu o acuratete ridicata, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase). Este important de cunoscut si aceasta metoda pentru ca ea pune in evidenta tumorile de mici dimensiuni, cu posibilitatea de a le depista devreme daca sunt canceroase sau inofensive.

Axess Imaging – Afla daca esti bine!
Programeaza-te aici!