ECOGRAFIA DE GLANDA TIROIDA (TIROIDIANA): Cand este indicata? Ce ne arata? Cum se realizeaza?

Ecografia este metoda imagistica de prima intentie in explorarea glandei tiroide, fiind considerata actualmente cea mai sensibila metoda de investigare a parenchimului tiroidian.

Cand este indicata ecografia tiroidiana?
Indicatiile explorarii ecografice ale glandei tiroide conform medicilor endocrinologi sunt:
– pacientilor cu nodul tiroidian palpabil sau cu tiroida crescuta in volum, multinodulara
– pacientilor cu risc inalt de dezvoltarea a unui cancer tiroidian: cu istoric familial de cancer tiroidian, iradiere la nivel cervical si cranian, respectiv diagnostic de Neoplazie Endocrina Multipla (MEN tip II – afectiune ereditara complexa, caracterizata prin asocierea la acelasi pacient a carcinomului tiroidian medular (CTM), feocromocitomului uni- sau bilateral si a altor hiperplazii sau neoplazii ale diferitelor tesuturi endocrine)
– pacientilor cu adenopatii latero-cervicale palpabile posibil de natura neoplazica

Ce ne arata ecografia tiroidiana?
Prin explorare ecografica specifica:
– se masoara cu exactitate dimensiunile glandei tiroide
– se evalueaza structura si vascularizatia parenchimului tiroidian
– se deceleza leziuni focalizate intraparenchimatoase
– se pot identifica modificari tiroidiene difuze

Cu ajutorul ecografiei putem confirma prezenta unui nodul intraparenchimatos decelat la examinarea clinica (“see what you feel”) putandu-se face in acelasi timp si un diagnostic diferential intre un nodul tiroidian si o masa cervicala de alta origine (chist de duct tireoglos, chistic higroma sau mai des intalnitele adenopatii latero-cervicale).

Scopul explorarii ecografice a glandei tiroide este:
– diferentierea intre un nodul tiroidian posibil benign si unul probabil malign bazandu-ne pe aspectul ecografic
– detectarea maselor cervicale sau a nodulilor tiroidieni identificati prin palpare, respectiv evaluarea recurentei unui cancer tiroidian post tiroidectomie si a eventualelor adenopatii loco-regionale
– efectuarea biopsiei cu ac fin sub control ecografic respectiv tratamentul percutan cu etanol al nodulilor tiroidieni adenomatosi toxici

Cum se realizeaza ecografia tiroidiana?
Tehnica explorarii ecografice a glandei tiroide consta in a se aseaza pacientul pe spate, cu gatul in hiperextensie (pozitie care se obtine prin folosirea unei perne rulate sub umerii pacientului). Examinarea se realizeaza cu ajutorul transducerului, care este un instrument de mici dimensiuni ce apartine ecografului. Medicul aplica transducerul pe piele si il misca astfel incat sa obtina imagini cat mai bune si complete. Manevra este total nedureroasa si nu implica alte riscuri pentru pacient.

Axess Imaging – Afla daca esti bine!
Programeaza-te aici!