ECOGRAFIE MAMARA: Cand este indicata? Ce ne arata? Cum se realizeaza?

Ecografia mamara sau ecografia de san foloseste ultrasunete pentru a oferi o imagine a tesuturilor din interiorul sanului. In timpul ecografiei mamare nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiatii potential nocive.

Cand este indicata ecografia mamara?
Cu ajutorul ecografiei mamare poate fi vizualizat, in detaliu, interiorul sanului, inclusiv zona din vecinatatea peretelui toracic, care este mai greu de analizat prin intermediul mamografiei.

O ecografie de san se poate face in oricare din urmatoarele situatii:
– cand sunt prezente simptome cum ar fi durere, umflaturi, roseata la nivelul sanului
– cand se depisteaza un nodul la nivelul sanului in urma autoexaminarii sau a unui control medical
– pentru a se constata daca un nodul al sanului contine lichid sau daca este solid. Un nodul in care nu se afla lichid sau care contine particule plutitoare ar putea avea nevoie de mai multe teste
– pentru a se aprofunda rezultatele anormale ale unei mamografii
– pentru a se analiza tesutul mamar al femeilor tinere, intrucat tesutul mamar al acestora este deseori mult mai dens iar mamografia nu poate furniza prea multe detalii
– pentru diagnosticarea cauzelor modificarii in dimensiune a unui chist
– pentru a se constata cat de mult s-a extins cancerul de la nivelul sanului
– pentru a se verifica sanatatea sanilor in cazul in care o femeie are implanturi de silicon mamar sau sani cu o densitate ridicata. In aceasta situatie, prin mamografie nu se pot vizualiza anumite tesuturi ale sanului.

Ce ne arata ecografia mamara?
Cu ajutorul ecografiei mamare se pot furniza informatii importante care nu pot fi obtinute cu ajutorul altor tipuri de investigatii, cum ar fi mamografia de exemplu.
Cancerul de san este una din cele mai comune forme de cancer intalnite la femeile din intreaga lume. Depistarea precoce, in timp util a cancerului de san este extrem de importanta intrucat se poate institui tratamentul adecvat, iar celulele canceroase pot fi eradicate.
Semnalele de avertizare care ar trebui sa alerteze orice femeie si sa o determine sa consulte medicul pentru a preveni extinderea sau agravarea unui potential cancer de san, sunt:
– prezenta unor umflaturi ale sanului
– sensibilitate la atingere a sanului
– modificarea formei sau conturului sanului
– secretii mamelonare
– retractie mamelonara

Cum se realizeaza ecografia mamara?
Pacienta va fi rugata sa se dezbrace de hainele din partea de sus a corpului. I se va aplica pe sani un gel, pentru ca transducerul sa poata oferi imagini cu ajutorul ultrasunetelor. Imaginea tesutului mamar poate fi vizualizata pe ecran si interpretata implicit de catre medicul specialist care efectueaza ecografia mamara.

Beneficiile ecografiei mamare sunt:
– pe parcursul ecografiei mamare nu se utilizeaza radiatii ionizante
– scanarea cu ultrasunete ofera o imagine clara a tesuturilor moi
– ecografia ofera o imagine in timp real
– ecografia mamara ajuta la detectarea si diagnosticarea unei afectiuni a sanului, care nu poate fi interpretata intr-un mod adecvat doar prin intermediul mamografiei
– utilizarea ultrasunetelor este utila pentru analizarea amanuntita a lobulilor de grasime sau a chisturilor benigne.

Axess Imaging – Afla daca esti bine!
Programeaza-te aici!