ECOGRAFIA DOPPLER VASCULAR: Ce ne arata? Cum se realizeaza?

Ecografia Doppler vascular este un examen ecografic (bazat pe utilizarea ultrasunetelor) destinat explorarii arterelor si venelor.

Ce ne arata?
Ecografia Doppler vascular comporta trei modalitati diferite: ecografia bidimensionala, Doppler pulsat si Doppler color.

Ecografia bidimensionala face apel la o sonda ecografica care permite, atunci cand este aplicata pe piele in fata unei artere, sa se vada peretele anterior al acestei artere, apoi lumenul ei (volumul interior) si in sfarsit peretele posterior. Ecografia bidimensionala permite, de asemenea, punerea in evidenta a placilor de aterom si a ingustarilor care pot sa se formeze in grosimea peretelui arterial. In acelasi mod, este posibil sa fie vizualizate venele si sa se verifice existenta unui cheag.
Doppler pulsat. Existenta unei ingustari localizate intr-o artera provoaca o accelerare a fluxului sangvin in acest loc si o diminuare a fluxului arterial in aval de ingustare. Analiza curbelor inregistrate la diferite niveluri arteriale (carotidian, femural etc.) permite cunoasterea cu precizie a starii retelei arteriale. In acelasi mod, inregistrarea Doppler a fluxului venos permite punerea in evidenta a opririi sau incetinirii fluxului sangvin, cauzate de prezenta unui cheag in interiorul venei examinate, in cazul unei flebite.
Dopplerul color este o tehnica mai recenta, curenta, care permite vizualizarea pe ecran a fluxului arterial sau venos colorand in mod arbitrar fluxul sangvin in rosu, daca el se indreapta spre captor, in albastru daca se indeparteaza de el. UltraFast Doppler specific aparatului Supersonic din centrul nostru medical reuneste Color si Doppler pulsat intr-un singur modul.

Cum se realizeaza Ecografia Doppler vascular?
Pacientul se intinde pe spate pe canapeaua de consultatii. Medicul aplica pe pielea pacientului o cantitate mica de gel. Rolul gelului este de a ajuta la transmisia ultrasunetelor. Examinarea se realizeaza cu ajutorul transducerului, care este un instrument de mici dimensiuni ce apartine ecografului. Medicul aplica transducerul pe piele si il misca astfel incat sa obtina imagini cat mai bune si complete. Manevra este total nedureroasa. In timpul examinarii pacientul este rugat sa isi schimbe pozitia, pentru a obtine informatii complete.
Ecografia Doppler vascular este un examen nedureros, a carui durata nu depaseste 40 minute, care nu necesita spitalizare si nu antreneaza vreun efect secundar.

Axess Imaging – Afla daca esti bine!
Programeaza-te aici!