ECOGRAFIA ABDOMINALA: Cand este indicata? Ce ne arata? Cum se realizeaza?

Ecografia abdominala poate sa iti fie de folos in anumite limite, daca ai o suspiciune de boala abdominala, deoarece nu este dureroasa, se poate repeta fara riscuri de cate ori este nevoie si nu foloseste radiatii.

Cand este indicata ecografia abdominala?
Este indicat sa faci o ecografie abdominala in urmatoarele situatii:
a) dureri abdominale acute sau cronice, indiferent de durata sau simptome insotitoare
b) traumatisme abdominale, cu posibile rupturi de organe si hemoragie interna
c) tulburari de ciclu menstrual
d) existenta unei tumori extraabdominale, pentru a depista posibilele metastaze abdominale in organe sau ganglioni
e) tulburari de tranzit intestinal
f) aparitia unor tumori abdominale
g) marirea de volum a abdomenului de cauza neprecizata
h) tulburari de urinare
i) modificari ale urinii
j) sindrom inflamator sau infectios de cauza necunoscuta
k) existenta unor adenopatii (ganglioni) periferici
l) suspiciunea de imbolnavire a unuia din urmatoarele organe: pancreas, ficat si cai biliare, rinichi, splina, uter, ovare, vezica urinara, prostata, ganglioni abdominali sau vase abdominale
m) la indicatia unui medic specialist

Ce ne arata ecografia abdominala?
Ecografia abdominala permite urmatoarele:
A. Evidentierea modificarilor de structura aparute in organele solide: a) Pancreas (marime, chiste, pseudochiste, calcificari, calculi, tumori) b) Ficat (marime, omogenitate, structura, chiste, hemangioame, tumori, calcificari, cai biliare) c) Rinichi (tumori, pietre, marimea si forma rinichilor) d) Uter (tumori), ovare (chiste, tumori), sarcina e) Prostata (marime, omogenitate, tumori, calcificari) f) Splina (marime, tumori, chiste, hemangioame, splina accesorie) g) Ganglioni abdominali – (de obicei se vad destul de dificil la ecografie daca sunt mici).

B. Depistarea unor modificari aparute in unele organe tubulare, care contin si lichid (contrastul dintre lichid si solid poate fi depistat de ecografie): a) Vezicula biliara (colecist) si caile biliare (tumori, pietre, malformatii, dilatari etc) b) Vezica urinara (tumori, pietre, conturul prostatei etc.) c) uretere (dilatare) d) apendice

C. Prezenta lichidului (ascita) in cavitatea abdominala

D. Evaluarea diametrului unor vase sanguine si modificarilor lor (anevrism, stenoza etc.), care au semnificatie in diagnosticul unor boli (aorta, vena cava inferioara, vena porta, venele suprahepatice, vena splenica, arterele renale etc.)

Cum trebuie sa se pregateasca pacientul pentru ecografia abdominala?
Este necesar ca pacientul sa nu manance 4 ore inainte de examinare, interval in care sa nu consume nici cafea si nici bauturi carbogazoase. Este admisa in acest interval apa plata. Daca pacientul este programat dupa-masa, poate lua micul dejun, urmand ca 4 ore inainte de examinare sa nu mai manance. Daca ecografia cuprinde si organele pelvine (uter, ovare, prostata), atunci este necesar ca vezica urinara sa fie plina. In acest scop se recomanda ca pacientul sa consume lichide – 1 litru de apa cu o ora inainte de examinare si sa nu urineze.

Cum se realizeaza ecografia abdominala?
Pacientul se intinde pe spate pe canapeaua de consultatii. Medicul aplica pe abdomenul acestuia o cantitate mica de gel. Rolul gelului este de a ajuta la transmisia ultrasunetelor. Examinarea se realizeaza cu ajutorul transducerului, care este un instrument de mici dimensiuni ce apartine ecografului. Medicul aplica transducerul pe piele si il misca astfel incat sa obtina imagini cat mai bune si complete. Manevra este total nedureroasa. In timpul examinarii pacientul este rugat sa isi schimbe pozitia, pentru a obtine informatii despre diferite organe.

Axess Imaging – Afla daca esti bine!
Programeaza-te aici!